Konfitowany czosnek

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czosnek idealny do smarowania na kanapki, jako dodatek do sałatek, guacamole lub do smażenia.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 główki czosnku
    -oliwa
    -olej z suszonych pomidorów
    -liście laurowe, tymianek lub rozmaryn
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Konfitowany czosnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy z ząbków czosnków dokładnie obieram i wrzucam do naczynka żaroodpornego.
    Naczynie powinno być zapełnione w 3/4 objętności.
  • 2. Przygotowane ząbki czosnku zasypuję tymiankiem (lub rozmarynem, ale należy pamiętać, że rozmaryn ma mocniejszy aromat), dodaję 2-3 małe liście laurowe, sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku.
  • 3. Całość zalewam oliwą i olejem z suszonych pomidorów w proporcji 1:1 (w moim przypadku oliwa jest z chili, dlatego ograniczyłam inne przyprawy do minimum. jeśli mamy zwykłą oliwę do czosnku można dosypać sproszkowane chili lub dodać ususzone papryczki) tak, aby zakryć wszystkie ząbki czosnku.
  • 4. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika z funkcją góra-dół.
    Temperatura 120 stopni - 1h.
    Następnie odkrywam naczynie, zmniejszam temperaturę do 100 stopni i zostawiam na jeszcze 20-30 min (aż czosnek zmięknie).
  • 5. Po tym czasie czosnek jest już gotowy do użycia.

    Po przestudzeniu można całość przełożyć do słoiczka. W lodówce może wytrzymać nawet kilka tygodni.
    Oliwa z czosnku jest bardzo aromatyczna i doskonale nadaje się do podsmażania tostów lub okraszenia burraty.

Porady

Oliwa podczas pieczenia bulgocze, więc dobrze jest pod kratką położyć blachę na którą będzie wylatywać. Unikniemy dzięki temu sprzątania piekarnika. Przyprawy dobieramy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek marynowany Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować