Bułeczki z czekoladą i piankami marshmallow. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robię rozczyn (do kilku łyżek stołowych ciepłego mleka wkruszam drożdże, dodaję 2 czubate łyżki mąki, oraz łyżeczkę cukru. wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia).
Do wyrośniętego rozczynu dodaję mąkę, mleko w temperaturze pokojowej, roztopione masło i cukier.
Ciasto wyrabiam na jednolitą masę, która odchodzi od rąk.
Odstawiam do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wyrabiam i dzielę na równe kawałki (ok. 12-15 w zależności od wielkości bułek).
Do środka wkładam kostkę czekolady, spłaszczoną piankę, drugą kostkę czekolady i całość zalepiam.
Tak zrobione bułki układam na blasze do pieczenia podsypanej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 min do wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni z funkcją góra-dół.
Bułki przed włożeniem smaruję mlekiem (można również białkiem jajka) i wstawiam na ok. 10-15 min (obserwuję, aż się zarumienią).
4.Sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem, aby powstał lukier.
Po wyjęciu bułek smaruję je.
Bułki nadają się od razu do jedzenia.
Porady
Należy pamiętać, że nadzienie jest płynne oraz ciepłe, więc należy zachować ostrożność.
Zimne bułki można z powodzeniem podgrzać w mikrofalówce przez ok. 15 sekund - środek zrobi się ponownie płynny.
Komentarze