1 kg maki pszennej typ 650
5 dag świeżych drożdży
1 l letniej przegotowanej wody
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
4 łyżki octu balsamicznego
7 łyżek ulubionych ziaren ( słonecznik, siemię lniane, dynia itp. )
tłuszcz i bułka tarta do formy
Chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski.
W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce.
Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym i dalej mieszaj, aż składniki się połączą.
Dwie średnie keksówki natłuścić, oprósz tartą bułką.
Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą, posyp resztą ziaren.
Wstaw do zimnego piekarnika.
Nastaw go na 180*C, piecz godzinę ( do suchego patyczka ).
Studź na kratce kuchennej.
Komentarze