Chleb bez wyrabiania

4.46 (153 ocen)

  • Dla 10 osób

Bardzo dobry chlebek.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg maki pszennej typ 650
    5 dag świeżych drożdży
    1 l letniej przegotowanej wody
    4 łyżki cukru
    2 płaskie łyżki soli
    4 łyżki octu balsamicznego
    7 łyżek ulubionych ziaren ( słonecznik, siemię lniane, dynia itp. )
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb bez wyrabiania 1. Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski.
    W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce.
    Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym i dalej mieszaj, aż składniki się połączą.
    Dwie średnie keksówki natłuścić, oprósz tartą bułką.
    Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą, posyp resztą ziaren.
    Wstaw do zimnego piekarnika.
    Nastaw go na 180*C, piecz godzinę ( do suchego patyczka ).
    Studź na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować