Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

4.49 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i siemienia. Jest zbity, mało puszysty i bardzo sycący. Świetnie się kroi i nie kruszy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ryżu (dowolnego)
    2 i ¾ szklanki wody
    łyżeczka soli
    szklanka płatków owsianych bezglutenowych
    szklanka siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia lnianego (niemielonego). Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 20-30 minut.
    Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy na kratce. Kroimy po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować