Chlebek ziołowy "do odrywania" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać rozkruszone drożdże, cukier, wodę i łyżkę mąki. Odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na prostokąt, posmarować ziołowym masłem na całej powierzchni i pociąć na ok 4 lub 5 cienkich pasków. Paski składać w harmonijkę i układać obok siebie w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Piec w temp 200 stopni ok 25-30 minut.
2.Masło:
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miseczki z masłem. Dodać zioła, sól. Całość dokładnie zmiksować.
Porady
Masełko można przygotować dzień wcześniej. Można użyć dowolnych ziół.
Komentarze