Chlebek ziołowy "do odrywania"

4.48 (202 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny i smakowity chlebek. Zaskoczy każdego :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    300 g letniej wody
    50 g oleju
    1,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    40 g drożdży
    Masełko:
    120g masła
    3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
    3 łyżki posiekanego świeżego koperku
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Chlebek ziołowy "do odrywania" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać rozkruszone drożdże, cukier, wodę i łyżkę mąki. Odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na prostokąt, posmarować ziołowym masłem na całej powierzchni i pociąć na ok 4 lub 5 cienkich pasków. Paski składać w harmonijkę i układać obok siebie w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Piec w temp 200 stopni ok 25-30 minut.
  • 2. Masło:
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miseczki z masłem. Dodać zioła, sól. Całość dokładnie zmiksować.

Porady

Masełko można przygotować dzień wcześniej. Można użyć dowolnych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować