Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu

4.45 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wychodzą z przepisu dwie formy keksowe, a w gronie rodzinnym znikają w oka mgnieniu.
Wierzch można posypać sezamem lub czarnuszką.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej ( można eksperymentować z innymi np. razową czy orkiszową)
    2 garście mąki razowej
    2 garście mąki żytniej
    2 łyżki słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki płatków owsianych górskich
    2 łyżki sezamu
    2 torebki drożdży suchych
    2 łyżki oleju
    1 czubata łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1,2 litra wody przegotowanej letnej (nie za ciepłej by nie sparzyć drożdży)
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej misy wsypujemy kolejno wszystkie składniki.
    Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich produktów.
    Dwie Formy do ciasta (keksówki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto nakładamy do forem i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy szmatką i pozostawiamy na ok 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować