Taki Chlebek ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Idealny na różne uroczystość, zamiast zwykłego chleba, jak również na drugie śniadanie. Doskonały i prosty przepis, spróbuj sama.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 600 g mąki pszennej
• 300 g wody
• 40 g drożdży świeżych
• ½ łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 50 g oleju
Składniki na masę ziołową:
• 2 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 pęczek natki pietruszki
• 10 g liści bazylii
• 60 g masła
Pieczony chlebek ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na masę ziołową, przekładamy do blendera i blendujemy 3 minuty. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
2.Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30cm na 40 cm.
3.Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm.
4.Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C.
Komentarze