Ziemniaczana pizza z patelni (bez glutenu i jajek)

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealna propozycja na kolację lub do lunchboxa, zwłaszcza jeżeli zostały nam ziemniaki z obiadu. Dodatki można zmieniać w zależności od upodobań bądź zawartości lodówki.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    - 3 większe, ugotowane ziemniaki,
    - płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka oleju,
    - szczypta ziół prowansalskich,
    - sól.

    Dodatki:
    - 2 łyżki sosu pomidorowego,
    - 2 łyżki zielonych oliwek pokrojonych w plasterki,
    - kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki,
    - plasterek wędliny drobiowej pokrojonej w kosteczkę,
    - 2-3 łyżki startego, żółtego sera lub mozzarelli,
    - sól, pieprz, oregano.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Ziemniaczana pizza z patelni (bez glutenu i jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładką masę, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie i sól do smaku, zagniatamy jednolite ciasto.
    Z ciasta formujemy okrągły placek, przekładamy go na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu po ok 3-4 minuty z każdej strony.
  • 2. Na zrumienionym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy, rozkładamy dodatki, posypujemy przyprawami do smaku. Patelnię nakrywamy przykrywką i "smażymy" jeszcze przez ok. 2-3 minuty do momentu aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować