Idealna propozycja na kolację lub do lunchboxa, zwłaszcza jeżeli zostały nam ziemniaki z obiadu. Dodatki można zmieniać w zależności od upodobań bądź zawartości lodówki.
Ziemniaczana pizza z patelni (bez glutenu i jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładką masę, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie i sól do smaku, zagniatamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy okrągły placek, przekładamy go na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu po ok 3-4 minuty z każdej strony.
2.Na zrumienionym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy, rozkładamy dodatki, posypujemy przyprawami do smaku. Patelnię nakrywamy przykrywką i "smażymy" jeszcze przez ok. 2-3 minuty do momentu aż ser się rozpuści.
Komentarze