Placki ziemniaczane (plendze)

4.49 (174 ocen)

Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    jajko
    sól, czarny pieprz
    2-3 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Placki ziemniaczane (plendze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny, i tak jest najlepiej. W razie konieczności dodajemy tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
    Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć do garnka a następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną.
    Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ).
    Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować