Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesień to dla mnie taki czas kiedy uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na placuszki!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    4 duże ziemniaki
    1 jajko
    0,5 szklanki żółtego sera
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka natki pietruszki
    Sól
    Pieprz

    Sos pomidorowy z kiełbaskami:
    1 biała cebula
    ½ czerwonej papryki
    4 kiełbaski wiedeńskie
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    250 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    Sól
    Pieprz
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane:

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.

    Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz kiełbaski wiedeńskie. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować