Żeberka zapiekane z kapustą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Żeberka zapiekane z kapustą

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    olej
    sól
    pieprz
    kminek
    majeranek
    1 łyżka mąki

    2-3 porcje żeberek
    2 łyżeczki musztardy
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Żeberka zapiekane z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt kwaśna to płuczemy w ciepłej wodzie i znów odciskamy.
    W głębokiej patelni przysmażamy posiekaną cebulę dodajemy kapustę, smażymy ok 10 min, po czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie) i dusimy do miękkości.
    Do miękkiej kapusty dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimy aż kapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego.
    Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę.
    Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest gotowa. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować