Żeberka z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokrój na pojedyncze kostki.
Czosnek rozetrzyj z łyżką soli. Dokładnie natrzyj taką mieszaniną mięso, przykryj i odstaw na noc.
2.Żeberka wyłóż na dużą patelnię i smaż, początkowo na wolnym ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz. Jeśli korzystasz z niewielkiej patelni, zrób to na dwie tury.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zarumienionych żeberek, smaż do ładnego zezłocenia. Na koniec oprósz porządnie świeżo mielonym pieprzem.
Kapustę pokrój, oprósz solą i wymieszaj. Przełóż ją do dużego naczynia żaroodpornego.
3.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Do kapusty dodaj podsmażone żeberka. Wymieszaj i wstaw do piekarnika.
Piecz około 2 godziny. W międzyczasie wymieszaj delikatnie, aby smaki przeszły równomiernie.
Porady
Żeberka z młodą kapustą możesz podać z chlebem, ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Komentarze