Żeberka z młodą kapustą

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone żeberka z młodą kapustą. Lekko słodkawa, idealnie komponuje się z przyprawionymi czosnkiem żeberkami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 cebula
    1 kg żeberek wieprzowych
    1/2 główki czosnku
    sól i świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokrój na pojedyncze kostki.
    Czosnek rozetrzyj z łyżką soli. Dokładnie natrzyj taką mieszaniną mięso, przykryj i odstaw na noc.
  • 2. Żeberka wyłóż na dużą patelnię i smaż, początkowo na wolnym ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz. Jeśli korzystasz z niewielkiej patelni, zrób to na dwie tury.
    Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zarumienionych żeberek, smaż do ładnego zezłocenia. Na koniec oprósz porządnie świeżo mielonym pieprzem.
    Kapustę pokrój, oprósz solą i wymieszaj. Przełóż ją do dużego naczynia żaroodpornego.
  • Żeberka z młodą kapustą 3. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
    Do kapusty dodaj podsmażone żeberka. Wymieszaj i wstaw do piekarnika.
    Piecz około 2 godziny. W międzyczasie wymieszaj delikatnie, aby smaki przeszły równomiernie.

Porady

Żeberka z młodą kapustą możesz podać z chlebem, ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować