Od czasu do czasu je robię na obiad, ale stwierdzam, że powinny częściej gościć na moim stole, są pyszne :-)
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4-5 porcji
1 kg żeberek wieprzowych
ok.1 kg kapusty kiszonej
1 marchew
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek oraz ulubione przyprawy do żeberek
olej
Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz ulubionymi przyprawami do smaku, przykryć folią spożywczą (odstawić najlepiej na noc do lodówki).
Kiszoną kapustę pokroić drobniej (jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać) wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty, całość zalać wodą,
wrzucić listki i ziele, gotować ok. 30-40 min.
Żeberka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z obu stron, ściągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu.
2.Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce i czosnek obrany i posiekany w plasterki.
Podsmażać do zeszklenia się cebuli i przełożyć do żeberek.
Na patelnie wrzucić odcedzoną kapustę, chwilę podsmażyć, następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć cienką warstwę kapusty.
Na kapuście ułożyć warstwę żeberek z cebulą.
Żeberka przykryć warstwą kapusty i zapiekać pod przykryciem w 180 st. C przez około 1 godzinę.
Komentarze