Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne:-)
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 kg kapusty kiszonej
1 marchew
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól. pieprz, majeranek, nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
olej
Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze cząstki (z 2-3 kośćmi)
Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (odstawić na ok 12 godzin do lodówki)
Żeberka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z każdej strony.
Żeberka ściągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu.
Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce i czosnek posiekany w plasterki.
Podsmażać do zeszklenia się cebuli i ściągnąć z patelni pozostawiając sos na patelni.
Średnio kwaśną kapustę posiekać (jeśli jest zbyt kwaśna należy ją wcześniej opłukać) i wrzucić na patelnię.
Do kapusty dodać startą na drobnych oczkach marchewkę.
Dodać pieprz, koper włoski , liść laurowy i ziele angielskie.
Zalać odrobiną wody i dokładnie wymieszać.
Dusić około 40 minut na wolnym ogniu.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć cienką warstwę kapusty.
Na kapuście ułożyć warstwę żeberek z cebulą.
Żeberka przykryć warstwą kapusty kiszonej.
Zapiekać pod przykryciem w 180′ C przez około 1 godzinę.
Komentarze