LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ

3.83 (6 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe z papryką, cukinią, kiełbasą, pomidorami oraz młodą kapustą.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    3 papryki (u mnie żółtka i czerwona)
    2 cukinie
    1 mała główka młodej kapusty
    6 pomidorów
    400 g kiełbasy
    100 ml soku pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    papryka słodka mielona
    papryka chili
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.83 (6 ocen)

Leczo z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła.
    Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę. Cukinie obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 min., w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, do garnka dodajemy cukinie oraz pomidory i wlewamy sok pomidorowy. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Młoda kapusta Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować