Leczo z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę. Cukinie obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki.
2.W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 min., w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, do garnka dodajemy cukinie oraz pomidory i wlewamy sok pomidorowy. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy z pieczywem.
Komentarze