Leczo z młodą kapustą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cały rok czekam na młodą kapustę, by później serwować ją rodzince w takich pysznych daniach :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
    6 cienkich plastrów boczku wędzonego
    250 g kiełbasy (np.żywieckiej)
    po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
    2 średnie cebule
    1 mała cukinia
    2 pomidory
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 łyżki posiekanego koperku
    mielona słodka i ostra papryka
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z młodą kapustą 1. Kapustę opłucz i drobno posiekaj. Chwilę podgotuj w lekko posolonej wodzie, z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż do miękkości i przełóż do kapusty. Na tej samej patelni podsmaż pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj zaparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pokrojoną w półplasterki cukinię.
  • Leczo z młodą kapustą 2. Podsmażone warzywa dorzuć do kapusty i podduś ok.10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i posiekany koperek, przypraw do smaku solą, pieprzem, mieloną i słodką papryką. Jeszcze chwilę podgotuj, aby smaki się połączyły. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Młoda kapusta Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować