Leczo z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę opłucz i drobno posiekaj. Chwilę podgotuj w lekko posolonej wodzie, z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż do miękkości i przełóż do kapusty. Na tej samej patelni podsmaż pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj zaparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pokrojoną w półplasterki cukinię.
2.Podsmażone warzywa dorzuć do kapusty i podduś ok.10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i posiekany koperek, przypraw do smaku solą, pieprzem, mieloną i słodką papryką. Jeszcze chwilę podgotuj, aby smaki się połączyły. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Komentarze