Bardzo pyszne sezonowe pierogi.Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Wyszły bardzo pyszne,delikatne w smaku.Polecam na bezmięsny obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
1 cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
Do polania:
1 mała cebula
2-3 łyżki masła
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Pierogi z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i studzimy.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3.Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcja farszu i zlepiamy pierogi.
4.Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6.Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.
Komentarze