Pierogi z młodą kapustą

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo pyszne sezonowe pierogi.Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Wyszły bardzo pyszne,delikatne w smaku.Polecam na bezmięsny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Farsz:
    1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka posiekanego koperku

    Do polania:
    1 mała cebula
    2-3 łyżki masła

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
    Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i studzimy.
  • 2. Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
  • 3. Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcja farszu i zlepiamy pierogi.
  • 4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
  • 5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  • 6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.

Porady

Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować