Żeberka duszone w kapuście

4.49 (187 ocen)

To danie ma już kilkadziesiąt lat, przepis dostałam od przyszłej teściowej. Smak tak przygotowanych żeberek jest niezapomniany, zawsze zjadam podwójną porcję.

Składniki:


  • 1 kg żeberek wieprzowych,
    1 kapusta biała,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    smalec do smażenia,
    majeranek,
    3 szklanki wody,
    2-3 łyżki mąki,

Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zeberka 1. Żeberka kroimy na paski. Oprószamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoto z obu stron.
  • zeberka 2. Żeberka wykładamy do miski, w której znajduje się majeranek i dokładnie je obtaczamy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją szatkujemy. .
  • zeberka 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kapustę i żeberka tak, aby żeberka były zakryte kapustą. Wlewamy też kilka łyżek tłuszczu powstałego ze smażenia żeberek. Dusimy całość bez przykrycia około 2 godzin co jakiś czas mieszając (do miękkości mięsa, żeberka powinny łatwo odchodzić od kości)
  • Żeberka duszone w kapuście 4. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy gorące np.z ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego :)

Porady

Uwaga: 1) Gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jej jeszcze. 2) Danie można zagęścić mąką zrumienioną na suchej patelni i zmieszaną z odrobiną wody. 3) Do kapusty można dodać także 2-3 winne jabłka. Należy je dodać pokrojone na ćwiartki około 15-20 minut przed końcem duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować