Świąteczny sernik nowojorski

5 (1 ocen)

  • 14 min
  • Więcej niż 10 osób

Jest niesamowicie pyszny, delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach.

  • 14 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 220g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
    • 750g masła,
    • Masło do wysmarowania formy,
    • MASA SEROWA:
    • 1200g sera trzykrotnie mielonego,
    • 50g mąki pszennej,
    • 4 jajka,
    • 1 i ½ szklanki cukru (300g),
    • 200g śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • 5 łyżeczek cynamonu,
    • DODATKOWO:
    • Bita śmietana, pierniczki, rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Świąteczny sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy i delikatnie uklepujemy.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra-dół).
    Do większej miski wkładamy ser twarogowy i cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Kolejno dodajemy śmietanę i krótko mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko.
    Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej tzn. tortownicę umieszczamy w większej formie . Wstawiamy formy do piekarnika i nalewamy wrzątku do połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy 450 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać to pod koniec przykrywamy go folią. Sernik po tym czasie powinien być ścięty na wierzchu, a w środku półpłynny.
    Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, odpinamy obręcz i ciasto umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
    Sernik dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować