Żeberka duszone w kapuście kiszonej

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka odmiana od tradycyjnie przygotowywanych żeberek. Poza długim czasem duszenia niewiele przy nich pracy. Kapusta kiszona nadaje im pyszny kwaskowy aromat. Idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    -800 g żeberek wieprzowych (najlepiej chudszych)
    -700 g kapusty kiszonej
    -2 cebule
    łyżka mąki
    -łyżeczka kminku
    -listek laurowy
    -2-3 łyżki oleju do smażenia
    -sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka duszone w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę włożyć do garnka, dodać listek laurowy i dolać szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsypać mąką i obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Po ok. 30 minutach od zagotowania kapusty włożyć do niej żeberka. Wsypać kminek. Dusić przez kolejne 60 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Porady

Dla urozmaicenia o kapusty można zetrzeć małą marchewkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować