Ciastka owsiane jak pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane umieszczamy w blenderze kielichowym i mielimy, ale tak nie do końca. Część płatków powinna się rozdrobnić na mąkę, a część powinna zostać w całości.Mąkę pszenną mieszamy płatkami owsianymi, sodą, solą i wszystkimi przyprawami.
Masło ucieramy z cukrem brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód, ucieramy razem 1 minutę. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie gęste i lepkie. Ciasto przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 30-45 minut. Dzięki schłodzeniu łatwiej będzie nam formować ciasteczka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (około 30-35g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.
Ciastka pieczemy około 10-12 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego
Komentarze