Modro Kapusta Czyli Modra Kapusta

4.5 (200 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Modra kapusta to nieodłączny składnik tradycyjnego, niedzielnego, śląskiego obiadu. U mnie w domu nie gościła ona za często dlatego musiałam przeprowadzić dokładny wywiad z mamą i starsza siostrą jak ją dobrze przyrządzić :) Z zebranych informacji udało mi się przyrządzić przepyszna kapustę która teraz będę robiła częściej.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
    1 cebula
    2 liście laurowe
    około 150 gr boczku wędzonego
    warzywko (domowe, kupne)
    sól, pieprz do smaku
    1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Modro kapusta czyli modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię)
    2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości.
    3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec.
    4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Podaje na ciepło :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować