Modra kapusta

4.47 (197 ocen)

Będąc dzieckiem lubiłam patrzeć jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor mówiłam, że to czary :)

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty (średnica ok. 15 cm)
    1 duże kwaśne jabłko
    1-2 cebule
    ocet spirytusowy lub winny
    sól
    pieprz
    cukier
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści, opłukać, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroić głąb, resztę poszatkować ostrym nożem. Umieścić kapustę w dużym rondlu, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedzić z wody i dolewać po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta powinna nabrać pięknego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodać do wystudzonej kapusty. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i niewielką ilością oleju. Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Jabłka Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować