1.Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści, opłukać, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroić głąb, resztę poszatkować ostrym nożem. Umieścić kapustę w dużym rondlu, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedzić z wody i dolewać po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta powinna nabrać pięknego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodać do wystudzonej kapusty. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i niewielką ilością oleju. Przed podaniem schłodzić.
Komentarze