Zakręcony chlebek z pomidorowo-cebulowym nadzieniem i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Upiekłam taki zakręcony chlebek. Smakuje na ciepło jak i na gorąco. Można przygotować na obiad, kolację, przekąskę czy imprezę. Gorący trochę źle się kroi, więc warto chwilę odczekać i pokroić. Polecam bo jest pyszny. Może nie wygląda, ale pyszny. W mojej wyobraźni wyglądał trochę inaczej. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto. Smacznych inspiracji.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na rozczyn:
    4 dag świeżych drożdży
    niepełna szklanka mleka ciepłego
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    4 dag masła lub margaryny

    Na nadzienie:
    1 puszka pomidorów
    3 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól do smaku
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
    oregano suszone według uznania
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    2 kulki mozzarelli ( po 125 g każda )

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Zakręcony chlebek z pomidorowo-cebulowym nadzieniem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
    Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy z mąką, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Nadzienie: 2. Nadzienie: Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju, uważamy, żeby nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku solą, ziołami i papryką. Studzimy.
  • Wałkowanie. 3. Wałkowanie: Ciasto wałkujemy na prostokąt tak długi, żeby zmieścił nam się do keksówki. Na ciasto rozsmarowujemy nadzienie i plasterki mozzarelli. Następnie zwijamy w rulon.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Rulon z ciasta przenosimy ostrożnie do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Upieczony lekko studzimy.
  • Podanie. 6. Podanie: Lekko przestudzony chlebek kroimy ostrym nożem. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Chlebek można pokroić na 12 sporych porcji. Najlepiej kroić lekko przestudzony, gorący będzie się rozpadał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Drożdże Pomidor Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować