Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

  • wyświetlono: 60 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie będę się szczególnie rozpisywać. W ostatnim czasie to najlepszy chleb jaki piekłam. Smakuje wspaniale, pachnie nieziemsko, jest puszysty i mięciutki. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Szybko i smacznie.

IMG_20190601_140803
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

mąka pszenna wawelska 800 g

sól 1 łyżka (płaska)

mleko około 500 ml

zaczyn:

drożdże świeże 50 g

cukier 1 łyżeczka

mleko 4- 5 łyżek

mąka pszenna wawelska 2 łyżki

dodatkowo:

ser mozzarella 2 opakowania, czyli 2 duże kulki

masło 50 g

czosnek 2 ząbki

świeży tymianek 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

  • Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, do których dodajemy cukier, mleko i mąkę pszenną*. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, dość gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.

    *Mleko i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.

    Gdy zakwas podwoi lub potroi swoją objętość, do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy mleko. Na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn. Składniki delikatnie mieszamy łyżką do momentu ich połączenia, następnie wyrabiamy ręcznie przez 5- 10 minut.
    Ciasto jest dobrze wyrobione i napowietrzone jeśli odchodzi od ręki. Takie ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
    W tym czasie mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na wąskie paski o szerokości mniej więcej 1 centymetra. Masło rozpuszczamy w garnuszku i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej odrobiną masła z czosnkiem blaszki (wymiary 28 centymetrów x 24 centymetry) i rozprowadzamy równomiernie, zwilżonymi
    wodą dłońmi, po całym spodzie blaszki. W cieście robimy nacięcia na głębokość 1 centymetra, tworząc na powierzchni ciasta chlebowego wzór kratki. W nacięcia wkładamy mozzarellę.
    Wierzch ciasta smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy listkami tymianku.

    Chleb pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 60 minut.

    SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekkuchnia włoskakuchnia polskapieczywochleb domowymasło czosnkoweśniadaniachleb z mozzarelląCHLEB Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM

Komentarze

Podobne przepisy

Odrywany chleb faszerowany serem i masełkiem z czosnkiem

Dodane przez: ankad21

Odrywany chleb faszerowany serem i masełkiem...

Pyszny z prawdziwym masełkiem czosnkowym,...

Chlebek czosnkowy

Dodane przez: Aska22

Chlebek czosnkowy

Chlebek jest uwielbiany przez całą...

Odrywany chlebek :)

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Ten odrywany chlebek naprawdę jest...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Jogurtowe świdry z masełkiem ziołowym i żółtym...

Takie świdry ucieszą i dzieci,...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chlebek czosnkowo- ziołowy

Chlebek robi furorę wśród znajomych....

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

Dodane przez: MonaLiza

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

Aromatyczny chlebek drożdżowy z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE