Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie będę się szczególnie rozpisywać. W ostatnim czasie to najlepszy chleb jaki piekłam. Smakuje wspaniale, pachnie nieziemsko, jest puszysty i mięciutki.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Szybko i smacznie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna wawelska 800 g

    sól 1 łyżka (płaska)

    mleko około 500 ml

    zaczyn:

    drożdże świeże 50 g

    cukier 1 łyżeczka

    mleko 4- 5 łyżek

    mąka pszenna wawelska 2 łyżki

    dodatkowo:

    ser mozzarella 2 opakowania, czyli 2 duże kulki

    masło 50 g

    czosnek 2 ząbki

    świeży tymianek 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym 1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, do których dodajemy cukier, mleko i mąkę pszenną*. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, dość gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.

    *Mleko i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.

    Gdy zakwas podwoi lub potroi swoją objętość, do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy mleko. Na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn. Składniki delikatnie mieszamy łyżką do momentu ich połączenia, następnie wyrabiamy ręcznie przez 5- 10 minut.
    Ciasto jest dobrze wyrobione i napowietrzone jeśli odchodzi od ręki. Takie ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
    W tym czasie mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na wąskie paski o szerokości mniej więcej 1 centymetra. Masło rozpuszczamy w garnuszku i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Chlebek z mozzarellą i masełkiem czosnkowym 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej odrobiną masła z czosnkiem blaszki (wymiary 28 centymetrów x 24 centymetry) i rozprowadzamy równomiernie, zwilżonymi
    wodą dłońmi, po całym spodzie blaszki. W cieście robimy nacięcia na głębokość 1 centymetra, tworząc na powierzchni ciasta chlebowego wzór kratki. W nacięcia wkładamy mozzarellę.
    Wierzch ciasta smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy listkami tymianku.

    Chleb pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 60 minut.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Masło czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować