Taki chlebek przyciąga niewątpliwie wzrok i zachęca do skosztowania. Najlepiej smakuje posmarowany masłem czekoladowym, dżemem lub z miodem! Do tego szklanka mleka i mamy pyszne śniadanie z domowym pieczywem:).
Składniki:
Blaszka 36x12 cm
Składniki:
• 550 gram mąki pszennej tym 650,
• 45 g świeżych drożdży,
• ok 1,5 szklanki letniej wody,
• 2 łyżki oleju,
• 2 płaskie łyżki kakao,
• 1 łyżeczka soli,
• 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
• jajko do posmarowania wierzchu,
Zakręcony chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wody, drożdży, cukru oraz 4 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie , dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz przygotowany rozczyn. Z składników znajdujących się w misce zagniatany ciasto (ok 15 minut).
2.Gotowe dzielimy na dwie części.
3.Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1-2 łyżki wody. Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor.
4.Tak przygotowane ciasto jasne oraz ciemne w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Na jasny prostokąt nakładamy ciemny. Całość luźno zwijamy w roladę. Gotową przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chlebek pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C. W razie potrzeby pod koniec pieczenia wierzch przykrywamy złotkiem, by nie zrumienił się zbytnio!
Gotowy chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.
Komentarze