Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami

4.47 (172 ocen)

Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek, zioła i masełko. Chlebek pychotka :)

Składniki:

  • mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g)
    150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
    3 ząbki czosnku
    250 g sera żółtego, można również dać trochę mozzarelli- będzie się smacznie ciągła :)
    sól, pieprz, oregano do smaku
    natka pietruszki i szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń Ser

Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miękkiego masła dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę natki pietruszki i szczypiorku, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Ser żółty i ewentualnie mozzarellę pokroić w drobne plasterki/ kawałki. Chleb naciąć w kratkę, najlepiej jak najgłębiej, ale uważając, by nie przeciąć dolnej skórki.



    W nacięciach umieścić czosnkowo-ziołowe masełko. Ja się z tym nie cackałam- robiłam to rękami ;) Jedną rozchylałam chlebek, a drugą nakładałam masełko, sięgając do samego dna. Na masełko w ten sam sposób umieścić kawałki sera, a następnie resztę natki pietruszki i szczypiorku.


    Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i z piekarnika wydobywać się będzie ziołowo-czosnkowy aromat. Podawać od razu, gdy ser smacznie się ciągnie ;) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mozzarella Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (154 ocen)

Chleb z ziołami

To może cię zainteresować