Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prawdziwy, pozbawiony konserwantów i polepszaczy smaku chlebek pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem dyni to świetna propozycja tego tradycyjnego domowego wypieku w nowatorskiej odsłonie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    100g mąki kukurydzianej
    25g świeżych drożdży
    200g puree z dyni
    150ml mleka
    40g masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    masło do wysmarowania formy
    1 jajko do posmarowania chleba
    sezam czarny i biały

    Pesto bazyliowe:
    25g liści świeżej bazylii
    30g orzeszków ziemnych niesolonych
    60ml oleju bazyliowego
    1 ząbek czosnku
    40g startego parmezanu
    świeżo zmielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przekąski

Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 2. Pesto bazyliowe:
    Bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan i oliwę przełożyć do malaksera, zmiksować do gładkiej konsystencji, a następnie doprawić solą i pieprzem.
  • Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować pesto bazyliowym, zwinąć w roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować