Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie, puszyste bułeczki z makiem, bakaliami i słodkim lukrem z nutą cytrusów to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy.

Ewelina Marcin
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
540g mąki pszennej
2 jajka
110g cukru
250ml mleka
120g masła
50g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek

Nadzienie makowe:
600g gotowej masy makowej
3 łyżki rozpuszczonego masła
100g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej

Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
120g cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
kilka kropel aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie makowe:
    Orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać ze skórką pomarańczową. Całość przełożyć do masy makowej, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę ilości masy makowej i przykryć jednym bokiem prostokąta. Następnie ten bok posmarować pozostałą ilością masy makowej i przykryć drugim bokiem prostokąta. Gotowe ciasto pokroić w wszerz na równe prostokąty. Każdy prostokąt skręcić dwukrotnie. Gotowe zakręcone bułeczki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby lekko podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, sok z cytryny, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechymakdrożdzówkiboże narodzeniedo kawysmaczneszybkieorzechowedrożdżówki z makiemsmaczne drodżówki

Komentarze

Podobne przepisy

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie...

Baletki - biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą

Dodane przez: BARB

Wspaniałe ciasteczka biszkoptowe z makiem...

Niezawodny przepis na pyszne ciasteczka,...

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Dodane przez: programistapogodzinach

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Te malutkie kruche, biszkoptowe...

Ciastka jesienne jeżyki z orzechami i czekoladą-pyszne, kruche

Dodane przez: katrinaM24

Ciastka jesienne jeżyki z orzechami i czekoladą

Pyszne ciasteczka z czekoladą i...

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką...

Ciastka kisielowo – budyniowe z twarogiem i makiem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciastka kisielowo – budyniowe z twarogiem...

Miękkie ciastka z dodatkiem twarogu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE