Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami

  • wyświetlono: 145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie, puszyste bułeczki z makiem, bakaliami i słodkim lukrem z nutą cytrusów to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
540g mąki pszennej
2 jajka
110g cukru
250ml mleka
120g masła
50g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek

Nadzienie makowe:
600g gotowej masy makowej
3 łyżki rozpuszczonego masła
100g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej

Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
120g cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
kilka kropel aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie makowe:
    Orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać ze skórką pomarańczową. Całość przełożyć do masy makowej, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę ilości masy makowej i przykryć jednym bokiem prostokąta. Następnie ten bok posmarować pozostałą ilością masy makowej i przykryć drugim bokiem prostokąta. Gotowe ciasto pokroić w wszerz na równe prostokąty. Każdy prostokąt skręcić dwukrotnie. Gotowe zakręcone bułeczki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby lekko podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, sok z cytryny, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyciastamakciasto drożdżowemasa makowadrożdżówkaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z makiem i masą cytrynową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Pyszne ciasto na świąteczny stół....

Drożdżówki z morelami i orzechami włoskimi.

Dodane przez: joanna1974

Drożdżówki z morelami i orzechami włoskimi

Puszyste, mięciutkie ciasto z dodatkiem...

Kruche

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Kruchy z makiem i kokosem

Kruchy z makiem i kokosem szybki...

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI

Niesamowicie delikatne i puszyste...

Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

Smak i zapach który towarzyszył...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE