Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Nadzienie makowe:
Orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać ze skórką pomarańczową. Całość przełożyć do masy makowej, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę ilości masy makowej i przykryć jednym bokiem prostokąta. Następnie ten bok posmarować pozostałą ilością masy makowej i przykryć drugim bokiem prostokąta. Gotowe ciasto pokroić w wszerz na równe prostokąty. Każdy prostokąt skręcić dwukrotnie. Gotowe zakręcone bułeczki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby lekko podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
4.Lukier:
Do miseczki wlać mleko, sok z cytryny, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
5.Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.
Komentarze