Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, puszyste bułeczki z makiem, bakaliami i słodkim lukrem z nutą cytrusów to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    540g mąki pszennej
    2 jajka
    110g cukru
    250ml mleka
    120g masła
    50g świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek

    Nadzienie makowe:
    600g gotowej masy makowej
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    100g orzechów włoskich
    50g skórki pomarańczowej

    Lukier:
    2 łyżki mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    120g cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
    kilka kropel aromatu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone drożdżówki z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie makowe:
    Orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać ze skórką pomarańczową. Całość przełożyć do masy makowej, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę ilości masy makowej i przykryć jednym bokiem prostokąta. Następnie ten bok posmarować pozostałą ilością masy makowej i przykryć drugim bokiem prostokąta. Gotowe ciasto pokroić w wszerz na równe prostokąty. Każdy prostokąt skręcić dwukrotnie. Gotowe zakręcone bułeczki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby lekko podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, sok z cytryny, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Masa makowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować