Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką

4.75 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

W moim domu pachnie drożdżówką z malinami i kruszonką,to smaki mojego dzieciństwa gdy siedziało się na werandzie u babci i popijało to ciasto kubkiem zimnego mleka;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag mąki pszennej typ 650
    2 jajka
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    100 g cukru
    60 g masła
    20 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    szczypta soli
    30 dag świeżych malin

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru
    60 g masła
    2 łyżki wiórek kokosowych białych
Wystaw ocenę:

4.75 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: W małej ilości ciepłego mleka rozrobić cukier,dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki i zostawić zaczyn na 5-10 minut. W dużej misce ubić jajka z żółtkiem i cukrem wsypać mąkę szczyptę soli wlać rozrobiony zaczyn,resztę ciepłego mleka i wyrobić gładkie ciasto dodając pod koniec miękkie mało i wyrobić ponownie.Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • kruszonka 2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.
  • Przed pieczeniem 3. Wyłożyć wyrośnięte ciasto do wyłożonej pergaminem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm rozsypać świeże maliny i posypać grubo kokosową kruszonką.Odstawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40-45 minut w temp 180*c. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić choć najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis dnia 08.07.2014 http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=9

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować