Zakręcone drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dosypujemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Do zaczynu dodajemy jaja, pozostały cukier, cukier waniliowy, stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Dolewamy stopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do momentu wchłonięcia przez ciasto masła. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Wyrosnięte ciasto dzielimy na połowę.Z obiema postępujemy tak samo. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, który dzielimy na 6 mniejszych prostokątów.
Każdy prostokąt ok 10x15 smarujemy cienką warstwą marmolady, następnie nacinamy ukośnie w paski, nie przerywając brzegów prostokąta.
3.Ciasto zwijamy w rulon, tak by łączenie znalazło się na dole. Powstały rulon zwijamy w ślimaka. Układamy na blaszce, zachowując spore odstępy. Kazdą drożdżówkę smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem.Odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy do zrumienienia w temp 160 stopni ok 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze