Zakręcone drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dosyć spore drożdżówki z puszystego ciasta, nadziewane marmoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 dkg świeżych drożdży,
    4 jaja,
    90 dkg mąki pszennej,
    1 szklanka cukru,
    10 dkg masła,
    400 ml mleka,
    1 cukier waniliowy,
    marmolada o ulubionym smaku,
    2-3 łyzki sezamu,
    2 łyzki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Zakręcone drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dosypujemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
    Do zaczynu dodajemy jaja, pozostały cukier, cukier waniliowy, stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Dolewamy stopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do momentu wchłonięcia przez ciasto masła. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • nacinanie 2. Wyrosnięte ciasto dzielimy na połowę.Z obiema postępujemy tak samo. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, który dzielimy na 6 mniejszych prostokątów.
    Każdy prostokąt ok 10x15 smarujemy cienką warstwą marmolady, następnie nacinamy ukośnie w paski, nie przerywając brzegów prostokąta.
  • zwijanie w ślimaka 3. Ciasto zwijamy w rulon, tak by łączenie znalazło się na dole. Powstały rulon zwijamy w ślimaka. Układamy na blaszce, zachowując spore odstępy. Kazdą drożdżówkę smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem.Odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy do zrumienienia w temp 160 stopni ok 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować