Wigilijna kapusta z grochem

4.5 (200 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa wigilijna w mojej rodzinie. Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt! Kapucha z mączystym, strzelającym pod zębami grochem, masełkiem i wyrazistym kminkiem. Pycha!

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej)
    250g grochu niełuskanego
    2 średnie cebule
    100g masła
    1 łyżka mąki pszennej
    sól, czarny pieprz, kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijna kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie.
    Kapustę posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli dysponujemy woda z kapusty można ugotować kapustę w niej.
    W osobnym garnku ugotować groch tak aby pozostał lekko twardawy i zachował formę kulek. Cebulkę posiekana w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia a następnie dodać mąkę. Kapustę, odsączony groch i cebulę połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować