Wigilijna kapusta z grochem

4.48 (203 ocen)

  • 8 godz.

Taką kapustę nauczyła mnie robić moja mama i nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć na wigilijnym stole.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg całego grochu (niełuskanego)
    900 g -1000 g kapusty kiszonej (bez ziół)
    2 łyżeczki soli

    do zasmażki;
    0,5 kostki masła
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijna kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namoczyć przez noc w wodzie,po czym ugotować do miękkości,dodając 2 łyżeczki soli.(wody w ugotowanym grochu powinno zostac tyle,aby groch był ledwie przykryty)
  • 2. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobno,również ugotować na miękko.
  • 3. Kapustę ocedzić , dodać do grochu,wymieszać.
  • 4. Pół kostki masła rozpuścić ,dodać łyżkę mąki i mieszać do lekkiego zezłocenia
  • 5. Taką zasmażkę wlać do kapusty z grochem,zagotować i doprawić w razie konieczności tylko solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować