Wegańskie klopsiki.

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pieczone w piekarniku klopsiki lub w wersji 2, smażone na patelni placuszki, wegańskie, bo bez produktów odzwierzęcych, które zastępuje tutaj zielona soczewica.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
    1/2 banana
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 do 2 szklanki tartej bułki
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, kumin, papryka – do smaku
    oliwa z oliwek – do posmarowania (lub smażenia)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegańskie klopsiki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegańskie klopsiki 1. Soczewicę ugotować, odcedzić i wystudzić.
    Do soczewicy dodać banana i czosnek, razem zmiksować.
    Do zmiksowanej masy dodać obie mąki, jedną szklankę tartej bułki i przyprawy do smaku, całość wymieszać. Następnie dodać jeszcze tyle tartej bułki, ile trzeba, żeby otrzymać zwartą masę (jak na klopsiki).
  • Wegańskie klopsiki 2. Łyżką nabierać porcje masy i zwilżonymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego,
  • Wegańskie klopsiki 3. następnie posmarować je oliwą z oliwek i piec w piekarniku 20 minut, w temp. 200°C.
  • Wegańskie klopsiki 4. Druga wersja placuszki – każdą kulkę spłaszczyć do grubości ok. 1 cm
  • Wegańskie klopsiki 5. i smażyć na patelni w niewielkiej ilości oliwy.
  • Wegańskie klopsiki 6. Klopsiki ( czy też placuszki) dobrze smakują z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.

Porady

Jeśli ktoś lubi, to można klopsiki usmażyć w głębokim tłuszczu. Z pewnością będą pyszne, ale ja tego szczególnie nie polecam (zbyt dużo tłuszczu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica zielona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować