Wegańskie kotleciki z kaszy i marchewki

4.51 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pewnie nie raz zdarzyło się, że zostało Wam trochę kaszy z obiadu z poprzedniego dnia. W bardzo łatwy sposób można ją wykorzystać na kolejny obiad - na przykład w postaci pysznych kolorowych kotlecików. Wystarczy dodać do niej odrobinę marchewki i ulubionych przypraw by powstały wegańskie kotleciki - masa jest dość kleista więc nie trzeba dodawać jajek. To także dobry sposób na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woreczek kaszy jęczmiennej
    - 2-3 niewielkie marchewki
    - pół czerwonej cebuli
    - sól, pieprz
    - mąka kukurydziana do obtoczenia
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Wegańskie kotleciki z kaszy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z kaszy 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę przekładamy do miseczki. Dorzucamy marchewkę, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Kotleciki w smaku przypominają delikatną rybę. Można je podać z różnymi dodatkami takimi jak marchewka z groszkiem czy kapusta kiszona. Idealnie sprawdzą się na lekki wiosenny obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować