Wegańskie calzone

4.5 (147 ocen)

  • 50 min

Zagraniczna wariacja na temat pieroga.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki
    20g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka letniej, przegotowanej wody
    oliwa z oliwek
    Farsz:
    16-18 pieczarek
    1 średniej wielkości cebula
    2 papryki
    2 pomidory
    3 ząbki czosnku
    8 łyżek przecieru pomidorowego
    tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, pieprz ziołowy, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Wegańskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Drożdże kruszymy do małego garnuszka, dodajemy cukier, zalewamy ciepłą (nie gorącą) wodą i odstawiamy na ok. 20 minut (aż się spienią). Gotowe drożdże dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto, i gotowe smarujemy bardzo delikatnie oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut.
  • 2. Farsz:
    Na patelni na małej ilości rozgrzanego oleju rumienimy cebulkę i pieczarki z czosnkiem. A na drugiej robimy sos pomidorowy - tzn. zblendowane dwa pomidory (pozbawione pestek) wymieszane z drobno pokrojoną papryką oraz przecierem pomidorowym dusimy pod przykryciem, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (podobna jak w przypadku pulpy do pizzy), następnie przyprawiamy ziołami w ilościach według uznania. Gdy zawartości obu patelni będą gotowe przekładamy je do jednej miski i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy koła o średnicy ok. 20 cm. Na środek każdego z nich nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy je jak duże pierogi.
    Pieczemy w piekarniku w 170°C przez ok. 20 minut (aż będą złote).

Porady

Przed wstawieniem calzone do piekarnika możemy posypać je odrobiną kminku i drobno posiekanego słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować