Wegańskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Drożdże kruszymy do małego garnuszka, dodajemy cukier, zalewamy ciepłą (nie gorącą) wodą i odstawiamy na ok. 20 minut (aż się spienią). Gotowe drożdże dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto, i gotowe smarujemy bardzo delikatnie oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut.
2.Farsz:
Na patelni na małej ilości rozgrzanego oleju rumienimy cebulkę i pieczarki z czosnkiem. A na drugiej robimy sos pomidorowy - tzn. zblendowane dwa pomidory (pozbawione pestek) wymieszane z drobno pokrojoną papryką oraz przecierem pomidorowym dusimy pod przykryciem, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (podobna jak w przypadku pulpy do pizzy), następnie przyprawiamy ziołami w ilościach według uznania. Gdy zawartości obu patelni będą gotowe przekładamy je do jednej miski i dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy koła o średnicy ok. 20 cm. Na środek każdego z nich nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy je jak duże pierogi.
Pieczemy w piekarniku w 170°C przez ok. 20 minut (aż będą złote).
Porady
Przed wstawieniem calzone do piekarnika możemy posypać je odrobiną kminku i drobno posiekanego słonecznika.
Komentarze