REKLAMA

Wegański pasztet z selera i batatów

wyświetlono: 4753 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Pasztet z batatów, selera i kaszy jaglanej bez dodatku jajek pięknie się kroi na plastry, nie kruszy, a dodatek oleju rzepakowego sprawia, że można go również rozsmarować na kromce chleba.

opublikowany: 05.04.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • seler - 300 g
    batat - 300 g
    olej rzepakowy – 100 ml
    cebula - 1 szt.
    kasza jaglana ugotowana – 3 szk.
    mielone migdały – 100 g
    czosnek – 3 ząbki
    świeży imbir – 2 cm
    sos sojowy – 3 łyżki
    majeranek – 2 łyżeczki
    natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
    mielona kolendra – 1/2 łyżeczki
    gałka muszkatołowa świeżo mielona – do smaku
    sól himalajska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Wegański pasztet z selera i batatów 1. Obraną, opłukaną i pokrojoną w piórka cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży imbir starty na tarce, majeranek, gałkę muszkatołową i mieloną kolendrę. Wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć.
  • Wegański pasztet z selera i batatów 2. Seler i bataty obrać, opłukać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
  • Wegański pasztet z selera i batatów 3. Wymieszać z usmażoną cebulą, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać.
  • 4. Całość zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia lub rozdrobnić blenderem. Wlać pozostały olej, sos sojowy, dodać mielone migdały i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Wegański pasztet z selera i batatów 5. Masę przełożyć do dwóch foremek o pojemności 1/2 litra każda, wyrównać i posmarować cienką warstwą oleju.
  • Wegański pasztet z selera i batatów 6. Foremki wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 40 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

*waga warzyw po obraniu

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karolabyd

Pasztet z selera

Pyszny wegetariański pasztet nie tylko na święta

kategoria: Pasztet opublikowany: 19.04.2017 | wyświetlono: 5903 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: jacekwkuchni jacekwkuchni

Wegański gulasz z batatów i czerwonej fasoli

Słodko-ostra wersja bezmięsnego gulaszu.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 27.05.2015 | wyświetlono: 10013 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: izaa_a izaa_a

Pasztet z selera

całkiem smaczny pasztet z selera

kategoria: Pasztet opublikowany: 23.01.2019 | wyświetlono: 2791 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnaHana IMG_20170417_133454_899

Pasztet z ciecierzycy i batatów

Jestem fanką rozmaitych pasztetów. Dziś u mnie pasztet z ciecierzycy i batatów. Bardzo dobry w smaku.

kategoria: Pasztet opublikowany: 10.04.2017 | wyświetlono: 1173 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE