Pasztet z fasoli i grzybów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Nic bardziej mylnego! Poza mięsnymi mamy przecież pasztety warzywne, rybne, serowe i jak widać fasolowe :)
Ten jest z aromatycznymi grzybami, doprawiony dobrze pieprzem i czosnkiem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g fasoli Piękny Jaś
    -1 duża cebula
    -1 marchewka
    -1 pietruszka
    -2-3 jajka ( w zależności od wielkości )
    -200 g grzybów suszonych
    -300 g pieczarek
    -pół szklanki prażonych pestek słonecznika
    -2 łyżki oleju
    -100 g masła
    -4 ząbki czosnku
    -1 łyżka majeranku
    -sól, pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pasztet Przekąski

Pasztet z fasoli i grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z fasoli i grzybów 1. Fasolę i grzyby namoczyć dzień wcześniej na noc, oczywiście w osobnych naczyniach.
  • 2. Następnego dnia grzyby przecedzić zachowując wywar, wypłukać na sitku, wywar przecedzić przez gazę, ponownie zalać grzyby i gotować do miękkości ok. godziny.
  • 3. Z fasoli odlać wodę, zalać świeżą i gotować, dodając po pół godzinie marchew, pietruszkę i gotować dalej do miękkości, po czym odcedzić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło.
  • 5. Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • 6. Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • 7. Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem o wym.23x10 cm i piec w piekarniku ( gazowym bez termoobiegu ) godzinę w temperaturze 200 °

Porady

Idealnym dodatkiem do pasztetu są sosy, np. żurawinowy czy chrzanowy. Pasuje również ogórek kiszony czy papryka marynowana. Jednym słowem ten pasztet jest pyszny, serdecznie polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować