Pyszne rogaliki drożdżowe

4.52 (320 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste rogaliki drożdżowe szybko znikające z talerza! To mój pomysł na domowe wypieki. Rogaliki drożdżowe najlepiej smakują wypełnione domowym dżemem. Dodatkowo możecie posypać rogaliki cukrem pudrem - ale nie jest to konieczne. I tak są pyszne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto na rogaliki do wyboru:

    - na całą porcję (tj. 48 małych rogalików):

    1 kostka margaryny
    5 dag drożdży
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    3 szklanki mąki
    szczypta soli
    2 całe jajka

    - na pół porcji (24 małe rogaliki):

    1/2 kostki margaryny
    2,5 dag drożdży
    1/8 szklanki ciepłego mleka
    4 łyżeczki cukru
    1,5 szklanki mąki (lub 2 niepełne mniejsze szklanki)
    szczypta soli
    1 całe jajko
Wystaw ocenę:

4.52 (320 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Pyszne rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę podgrzewam tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.
  • 2. Drożdże wkruszam do ciepłego ale nie gorącego mleka które nie powinno parzyć palca jak go do niego włożymy , dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia składników.
  • 3. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajko, wlewam przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszam łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto na rogaliki drożdżowe jest gotowe, przykrywam miskę np. talerzem i wstawiam do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.
  • 4. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki – powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewam piekarnik do 200 st. C
  • 5. Dzielę ciasto na części (jeśli robię z całej porcji na 4 części, jeśli z połowy składników, to na 2 części) i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty (jak pizzę), nakładam dżem i z każdego trójkąta formuję rogalik.
  • 6. Ilość trójkątów, na jaką podzielimy koło zależy od tego jakie chcemy mieć rogaliki – małe czy duże:) Ja zazwyczaj robię małe, więc każde koło dzielę na 12 trójkątów i otrzymuję łącznie: z całej porcji 48 rogalików, a z połowy: 24 rogaliki drożdżowe. U mnie połowa porcja to taki „rzut na 1 blachę”, a cała porcja to 2 blachy, czyli 2 „wsady” do piekarnika:)
  • 7. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła nakładam gęsty dżem (lub dowolne inne nadzienie), po czym zawijam go, zakładając na dżem i rolując w rogaliki.
  • 8. Rogaliki drożdżowe układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smaruję z pomocą pędzelka (lub palcami, jeśli nie mam pędzelka:)) rozkłóconym jajkiem albo mlekiem. Ja smaruję mlekiem ponieważ lepiej mi smakują i posypuję po wierzchu cukrem wanilinowym .
  • 9. Piekę w 200 st. C na trzeciej półce od dołu (można z termo obiegiem wtedy temp. 180 st. C) przez jakieś 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc uważnie obserwuję pod koniec:) Rogaliki powinny być ładnie zrumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować