Pyszne rogaliki drożdżowe

  • wyświetlono: 11030 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

puszyste szybko znikające

  • 120min

Składniki

ciasto na rogaliki do wyboru:

- na całą porcję (tj. 48 małych rogalików):

1 kostka margaryny
5 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 całe jajka

- na pół porcji (24 małe rogaliki):

1/2 kostki margaryny
2,5 dag drożdży
1/8 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru
1,5 szklanki mąki (lub 2 niepełne mniejsze szklanki)
szczypta soli
1 całe jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne rogaliki drożdżowe

  • 1. Margarynę podgrzewam tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.
  • 2. Drożdże wkruszam do ciepłego ale nie gorącego mleka które nie powinno parzyć palca jak go do niego włożymy , dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia składników.
  • 3. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajko, wlewam przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszam łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykrywam miskę np. talerzem i wstawiam do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.
  • 4. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki –powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewam piekarnik do 200 st. C
  • 5. Dzielę ciasto na części (jeśli robię z całej porcji na 4 części, jeśli z połowy składników, to na 2 części) i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty (jak pizzę), nakładam dżem i z każdego trójkąta formuję rogalik.
  • 6. Ilość trójkątów, na jaką podzielimy koło zależy od tego jakie chcemy mieć rogaliki –małe czy duże:) Ja zazwyczaj robię małe, więc każde koło dzielę na 12 trójkątów i otrzymuję łącznie: z całej porcji 48 rogalików, a z połowy: 24 rogaliki. U mnie połowa porcja to taki „rzut na 1 blachę”, a cała porcja to 2 blachy, czyli 2 „wsady” do piekarnika:)
  • 7. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła nakładam gęsty dżem (lub dowolne inne nadzienie), po czym zawijam go, zakładając na dżem i rolując w rogaliki.
  • 8. Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smaruję z pomocą pędzelka (lub palcami, jeśli nie mam pędzelka:)) rozkłóconym jajkiem albo mlekiem. Ja smaruję mlekiem ponieważ lepiej mi smakują i posypuję po wierzchu cukrem wanilinowym
  • 9. Piekę w 200 st. C na trzeciej półce od dołu (można z termo obiegiem wtedy temp. 180 st. C) przez jakieś 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc uważnie obserwuję pod koniec:) Powinny być ładnie zrumienione.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem...

Czy ciasto może być na śniadanie...?...

Najsmaczniejsze Pączki Pieczone

Dodane przez: gotowanietoproste

Pączki Pieczone

Nie spodziewałam się że te oszukane...

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

Dodane przez: gotowanietoproste

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

Pierwszy raz robiłam tiramisu i...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

Delikatny Sernik

Dodane przez: gotowanietoproste

Delikatny Sernik

Cudownie delikatny sernik, który...

Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym

Torcik piernikowy bo tak go nazwałam,...