BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW

  • wyświetlono: 20413 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.Gęsty, pożywny i pełen smaków.W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby.Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.

duszek
  • 180min

Składniki


żeberka wędzone
2 szt. marchewek
1 szt. pietruszki
pół albo jeden mały seler
kawałek pora
około 100-150 g białej fasoli typu Piękny Jaś
ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej
2 szt.cebuli
2-3 szt. ziemniaków
2-3 szt. kiszonych buraków
3-4 szklanki soku z kiszonych buraków
4-6 szt. suszonych grzybów
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szt. goździku
łyżka masła
łyżeczka cukru
sól
pieprz
śmietana (opcjonalnie do podania)

Sposób przygotowania przepisu:

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW

  • składniki barszcz ukraiński1. Przygotowałam składniki.
  • warzywa2. Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
  • włoszczyzna3. Zalałam je 2 l wody.
    Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,
    jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.
  • wywar barszcz ukraiński4. Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
    Wywar przecedziłam.
  • żeberka grzyby5. Grzyby pokroiłam.
    Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek.
    Obrałam je i pokroiłam.
  • cebula6. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle.
  • biała kapusta7. Kapustę poszatkowałam.
    Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą.
    Dodałam ją do cebuli. Mieszając, chwilę smażyłam.
    Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.
  • kapusta przecier8. Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier.
  • kiszone buraki9. Buraki pokroiłam na słupki.
    Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Dodałam je do wywaru.
  • kapusta barszcz ukraiński10. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę.
  • fasola11. Jeśli korzystamy z suchej fasoli, należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej na noc) po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.
    Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.
  • fasola12. Można również pokroić i dodać ugotowaną marchew.
    Następnie wrzuciłam fasolę.
  • sok z kiszonych buraków13. Gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie.
    Wlałam kwas buraczany.
    Doprawiłam do smaku.
  • barszcz ukraiński14. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiataburakibarszczbarszcz ukraińskikiszone burakisok z kiszonych buraków

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński

Dodane przez: Justine_Mazur

Barszcz ukraiński

Pyszny i mimo, że bezmięsny bardzo...

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową

Dodane przez: Joanna Kryla

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową

Pełna warzyw, rozgrzewająca zupa...

Barszcz Ukraiński

Dodane przez: luna19

Barszcz Ukraiński

Mieszanki barszczu ukraińskiego...

image-1ko145c

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Barszcz ukraiński

Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: emalitowska

Barszcz ukraiński

Fakt,faktem wymaga więcej zachodu...

Barszcz ukraiński z makaronem

Dodane przez: agarybak76

Barszcz ukraiński z makaronem

Tą pyszną, sycącą zupę można przygotować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE