Rogaliki drożdżowe z dżemem

2.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Na imieniny mojego męża upiekłam rogaliki drożdżowe z dżemem. Krucho - drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem sprawdzą się na każdą okazję!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    720 g mąki pszennej
    200 ml letniego mleka
    100 g masła
    4 żółtka
    4 łyżki cukru kryształu
    szczypta soli

    Składniki na rozczyn:
    25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżka cukru kryształu
    100 ml letniego mleka

    Lukier:
    140 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    350 g dżemu lub marmolady
    roztrzepane jajka do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

2.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka = 250 ml

    Przygotować rozczyn: do większej miski pokruszyć lub wsypać drożdże. Dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

    Przygotować ciasto: do misy miksera przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać żółtka, wsypać cukier, wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Misę z ciastem przenieś pod mikser i wyrabiać używając haka do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i jednolite. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto i odstawić do drugiego wyrastania na następne 30 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery równe kawałki. Z każdego kawałka uformować kształtną kulkę. Jeden kawałek ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na koło o średnicy 32 cm. Rozwałkowany placek podzielić na 8 trójkątów. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia. Rogaliki zwijać od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zawinięciu oba końce rogalika zbliżyć do siebie a cienką końcówkę podwinąć pod spód rogalika. Te same czynności powtórzyć dla trzech pozostałych kulek ciasta.
  • 3. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogaliki będą błyszczały po upieczeniu. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na środkową półkę w piekarniku i piec około 20 minut. Rogaliki ostudzić, następnie można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować