Pierogi ukraińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby lekko rozmrozić i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia z dużymi oczkami.
2.Cebulę pokroić w kostkę i lekko przyrumienić na oleju. Dodać grzyby i smażyć razem kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pieprzu raczej nie żałować.
3.Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać wystudzone grzyby i wymieszać.
4.Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać olej i gorącą wodę, mieszać widelcem. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki .
5.Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić.
6.Wrzucać na posolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zrumienioną na oleju cebulą i posypane szczypiorkiem.
Porady
Można użyć suszonych grzybów, ale wcześniej trzeba je na kilka godzin namoczyć i ugotować.
Komentarze