Pierogi ukraińskie

4.49 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, pikantne pierogi z ziemniakami i podgrzybkami. Robiłam je pierwszy raz i na pewno zagoszczą u mnie na wigilijnym stole.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 łyżka oleju
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/2 szklanki zimnej wody
    szczypta soli
    Farsz:
    200 g mrożonych podgrzybków
    400 g ugotowanych ziemniaków
    1 duża cebula
    pieprz
    sól
    olej do smażenia

    zrumieniona cebula
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ukraińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby lekko rozmrozić i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia z dużymi oczkami.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i lekko przyrumienić na oleju. Dodać grzyby i smażyć razem kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pieprzu raczej nie żałować.
  • 3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać wystudzone grzyby i wymieszać.
  • 4. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać olej i gorącą wodę, mieszać widelcem. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki .
  • 5. Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić.
  • 6. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zrumienioną na oleju cebulą i posypane szczypiorkiem.

Porady

Można użyć suszonych grzybów, ale wcześniej trzeba je na kilka godzin namoczyć i ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować