Czekoladowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło w kawałkach wrzucić do miski. Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę maślaną. Dodać olej, jajko i szczyptę soli, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.
2.Wsypać kakao, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie zmiksować do połączenia się składników. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny, można na dłużej.
3.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i nadawać im owalny kształt. Układać je na blaszce i lekko spłaszczyć. Nastepnie nożem nacinać na ukos w krateczkę, nadając wygląd szyszki.
4.Szyszki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady
Wzorek można też zrobić przy pomocy łyżki lub nacinać nożyczkami małe kolce.
Komentarze