Czekoladowe szyszki

2.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zabawne ciasteczka bez foremek. Kruche, bardzo smaczne, wprost rozpływają się w ustach.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 1 blaszkę
    100 g miękkiego masla
    90 g cukru pudru
    50 ml oleju
    1 jajko
    1 szczypta soli
    2- 4 łyżki kakao
    300 g mąki
    0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Czekoladowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w kawałkach wrzucić do miski. Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę maślaną. Dodać olej, jajko i szczyptę soli, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.
  • 2. Wsypać kakao, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie zmiksować do połączenia się składników. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny, można na dłużej.
  • 3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i nadawać im owalny kształt. Układać je na blaszce i lekko spłaszczyć. Nastepnie nożem nacinać na ukos w krateczkę, nadając wygląd szyszki.
  • 4. Szyszki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Wzorek można też zrobić przy pomocy łyżki lub nacinać nożyczkami małe kolce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masło czosnkowe Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować