Tort z kremem z lemon curd

4.49 (173 ocen)

  • 60 min

Cytrynowy, bardzo lekki i smaczny tort.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej tortowej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej

    Krem:
    300 g mascarpone
    150 ml słodkiej śmietanki kremówki
    5 łyżek lemon curd (cytrynowy krem)
    100 g gelee z czarnej porzeczki (żel)
    1/2 szkl. naparu ze zwykłej herbaty (owocowe barwią biszkopt)

    Do dekoracji:
    1 kiwi
    4 kostki ciemnej czekolady
    10 kostek białej czekolady
    5 kulek winogron
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort cytrynowy

Tort z kremem z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, podczas ubijania dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ubijając białko dodawaj po 1 żółtku. Do białek dodaj też stopniowo obydwie mąki, mieszaj już tylko szpatułką, tak mieszaj by białka nie opadły, wówczas biszkopt będzie bardzo pulchny. Ciasto wylej do formy, o średnicy 26 cm i wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika rzuć tortownicą z niedużej wysokości. Ostudź. Biszkopt przekrój na dwie równe części.
  • 2. Przygotuj napar z herbaty. Odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone najpierw ze śmietanką a potem z lemon curd, rób to łyżką. Jeżeli widzisz grudki to mieszaj dalej, nie polecam miksera bo masa może się zważyć, należy się z nią obchodzić dosyć delikatnie. Masę wstaw do lodówki.
  • 3. Pierwszą połowę biszkoptu umieść na talerzu lub paterze i nasącz dość obficie herbatą. Herbaty nie trzeba słodzić bo krem jest wystarczająco słodki. Na taki biszkopt nakładamy żel z czarnej porzeczki i rozprowadzamy go równomiernie. Na to trochę mniej jak 1/2 kremu z lemon curd. Przykrywamy następnym płatem. Na ten nakładamy krem, równomiernie rozsmarowujemy, tylko pamiętajmy o tym żeby zostało go trochę na boki.
  • 4. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, winogrona myjemy przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Czekoladę ciemną trzemy na górę tortu. Białą trzemy najpierw na talerzyk i oblepiamy boki tortu, musimy robić to dosyć szybko bo czekolada zacznie się nam topić w rękach. Tort dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować