Tort z kremem z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywno, podczas ubijania dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ubijając białko dodawaj po 1 żółtku. Do białek dodaj też stopniowo obydwie mąki, mieszaj już tylko szpatułką, tak mieszaj by białka nie opadły, wówczas biszkopt będzie bardzo pulchny. Ciasto wylej do formy, o średnicy 26 cm i wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika rzuć tortownicą z niedużej wysokości. Ostudź. Biszkopt przekrój na dwie równe części.
2.Przygotuj napar z herbaty. Odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone najpierw ze śmietanką a potem z lemon curd, rób to łyżką. Jeżeli widzisz grudki to mieszaj dalej, nie polecam miksera bo masa może się zważyć, należy się z nią obchodzić dosyć delikatnie. Masę wstaw do lodówki.
3.Pierwszą połowę biszkoptu umieść na talerzu lub paterze i nasącz dość obficie herbatą. Herbaty nie trzeba słodzić bo krem jest wystarczająco słodki. Na taki biszkopt nakładamy żel z czarnej porzeczki i rozprowadzamy go równomiernie. Na to trochę mniej jak 1/2 kremu z lemon curd. Przykrywamy następnym płatem. Na ten nakładamy krem, równomiernie rozsmarowujemy, tylko pamiętajmy o tym żeby zostało go trochę na boki.
4.Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, winogrona myjemy przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Czekoladę ciemną trzemy na górę tortu. Białą trzemy najpierw na talerzyk i oblepiamy boki tortu, musimy robić to dosyć szybko bo czekolada zacznie się nam topić w rękach. Tort dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
Komentarze