Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.
Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.
2.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy jajko. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je dookoła ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.
3.Lukier
Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie.
4.Krem cytrynowy
Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.
Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników.
5.Mazurek wypełniamy kremem cytrynowym, wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy.
Komentarze