Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Słodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie!

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    (dwa ciasta)

    370g masła w temperaturze pokojowej
    370g mąki krupczatki
    160g cukru pudru
    120g migdałów w płatkach
    6 ugotowanych żółtek
    1 surowe żółtko
    skórka z jednej cytryny
    szczypta soli

    Lukier

    1 białko
    180g cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Krem cytrynowy

    100g zimnego masła minimum 82%
    2 jajka
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru białego
    sok z 3 cytryn - świeży
    skórka z 3 cytryn - świeża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.

    Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.

  • 2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy jajko. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je dookoła ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Lukier

    Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie.
  • 4. Krem cytrynowy

    Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.

    Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników.
  • 5. Mazurek wypełniamy kremem cytrynowym, wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować