Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd

  • wyświetlono: 582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Słodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie!

gotowanieiblogowanie
  • 260min

Składniki

Składniki:
(dwa ciasta)

370g masła w temperaturze pokojowej
370g mąki krupczatki
160g cukru pudru
120g migdałów w płatkach
6 ugotowanych żółtek
1 surowe żółtko
skórka z jednej cytryny
szczypta soli

Lukier

1 białko
180g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem cytrynowy

100g zimnego masła minimum 82%
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru białego
sok z 3 cytryn - świeży
skórka z 3 cytryn - świeża

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd

  • 1. Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.

    Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.

  • 2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy jajko. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je dookoła ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Lukier

    Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie.
  • 4. Krem cytrynowy

    Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.

    Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników.
  • 5. Mazurek wypełniamy kremem cytrynowym, wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatoCiastokremWielkanockrem cytrynowyświętawiosnaDekoracjadla gościPoczęstunekpotrawy świąteczneśniadanie wielkanocneświąteczne przepisymazurek

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto cytrynowe

Dodane przez: wwwilovebakepl

Ciasto z kremem cytrynowym

Lekkie, orzeźwiające i mega cytrynowe...

Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Lemon curd absolutnie uwielbiam!...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon...

Sernik ten jest niezwykle kremowy,...

Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kremem czekoladowym

Dodane przez: Jola1977-1977

Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kremem...

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu...

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym

Przepis na zdrowy mazurek, lecz...

CIASTO MAKOWE Z KREMEM CYTRYNOW

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO MAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM

Ciasto olejowe z dodatkiem sypkiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE