Tort cytrynowy z masą budyniową i dżemem

  • wyświetlono: 625 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Klasyczny biszkopt przełożony obłędnie smacznym kremem cytrynowy, do tego dżem morelowy i migdały, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Średni

Składniki

Biszkopt
8 jajek
8 łyżek mąki
8 łyżeczek cukru
Szczypta soli

Krem cytrynowy
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
800ml mleka
20dag masła
Sok z 1 cytryny

Poncz cytrynowy
1 szklanka wody
1 cytryna pozostała po wyciśnięciu soku
3 łyżki cukru

Polewa
ćwiartka kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Oraz
1 słoik dżemu morelowego
Płatki migdałowe
Cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort cytrynowy z masą budyniową i dżemem

  • 1. Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy około 26cm). Biszkopt piec w 180stopniach około 30minut, to suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa jednakowej grubości krążki.

    Na mleku ugotować budyń według przepisu na pakowaniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo połączyć ze schłodzonym budyniem. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny. Ucierać do otrzymania jednolitej masy.

    W wodzie zagotować pokrojoną cytrynę wraz z cukrem. Chwilę pogotować i przecedzić. Jeśli poncz jest za mało kwaśny, można dodać soku z cytryny.

    Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem, następnie rozsmarować połowę kremu cytrynowego i przykryć drugim krążkiem. Wierzch drugiego krążka skropić pozostałym poncze, i rozsmarować pozostały krem na całą powierzchnię i boki.

    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort posypać migdałami i ozdobić plasterkami cytryny oraz polać ciepłą polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkoptcytrynakrem cytrynowykrem budyniowydżempolewatort cytrynowytort z kremem budyniowymponcz cytrynowy

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z orzechami i masą budyniową

Dodane przez: Wiater Barbara

Miodownik z orzechami i masą budyniową

Przepyszne ciasto miodowe z orzechami...

bez jajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową

Dodane przez: kiciax1

bezjajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową

Pyszny tort bez zawartości jajek...

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Przepis znaleziony na blogu mouth...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Ciasto kruche z budyniem i makiem....

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE