Sernik gotowany na herbatnikach z Lemon Curd

4.5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy sernik gotowany. Nie wymaga pieczenia. Łatwy w wykonaniu. Niezwykle pyszny. Wyszedł mi bardzo słodki, ale połączyłam go pysznym kremem cytrynowym i to był strzał w dziesiątkę. Słodkie z kwaśnym to idealne połączenie. Najlepsze.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie waniliowy w wiadereczku )
    4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    niepełna szklanka cukru trzcinowego
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki mleka
    3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

    Na Lemon Curd:
    2 średnie cytryny
    2 jajka
    110 g cukru trzcinowego
    80 g masła 82 %

    Dodatkowo:
    około 30 dag herbatników
    około 5 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik gotowany na herbatnikach z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą. Następnie budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej.
  • 2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami. Następnie masę serową i znów herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy masy serowej i cztery herbatników. Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 3. Lemon Curd: Cytryny myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Do garnka wbijamy jajka, dajemy cukier i roztrzepujemy ,,rózgą'', następnie wlewamy sok ze skórką i zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagotowujemy mieszając. Masę na krem gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowy krem przecieramy przez gęste sitko i przekładamy do słoiczka, następnie studzimy, zimny wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Podanie: Stężony sernik kroimy na 16 porcji. Każdą porcję smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym i dekorujemy płatkami migdałowymi. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Sernik można pokroić na około 16 porcji. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Krem cytrynowy można przygotować dzień wcześniej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować