Prosty w przygotowaniu krem cytrynowy do różnego rodzaju wypieków lub dodatek do deserów. Kremowa, lekka konsystencja i orzeźwiający, maślany smak sprawiają, że masz ochotę krem wyjadać najzwyczajniej w świecie łyżeczką.
30 min
Składniki:
Składniki na około 390 g kremu
sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
skórka z 2 cytryn
cukier 160 g
masło 82 % tł. 75 g
2 jajka
żółtka z 2 jaj
Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.
Komentarze