Lemon curd

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosty w przygotowaniu krem cytrynowy do różnego rodzaju wypieków lub dodatek do deserów. Kremowa, lekka konsystencja i orzeźwiający, maślany smak sprawiają, że masz ochotę krem wyjadać najzwyczajniej w świecie łyżeczką.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 390 g kremu

    sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
    skórka z 2 cytryn
    cukier 160 g
    masło 82 % tł. 75 g
    2 jajka
    żółtka z 2 jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Krem Krem cytrynowy

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować