Tort cytrynowo-borówkowy

4.32 (184 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Lekki, orzeźwiający tort, w którym kryją się słodko-kwaśny krem cytrynowy i słodki krem borówkowy. Tort dobry na każdą okazję, zwłaszcza w letnie dni.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    1) 3 jajka
    2) 100 g cukru
    3) 90 g mąki pszennej
    4) 30 g mąki ziemniaczanej
    Krem borówkowy
    1) 250 g mascarpone
    2) 200 g śmietany 36%
    3) ok. 180 g konfitury z borówek
    4) 60 g masła
    5) 1 jajko
    6) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Lemon curd
    1) 4 cytryny
    2) 4 jajka
    3) 140 g masła
    4) 220 g cukru
    5) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
    Krem cytrynowy
    1) 250 g mascarpone
    2) 200 g śmietany 36%
    3) połowa przygotowanego lemon curd
    Drip czekoladowy
    1) 50 g czekolady gorzkiej
    2) 50 ml śmietanki 30%
    3) 1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)
    Krem do obłożenia:
    1) 200 g masła
    2) szklanka mleka w proszku
    3) 8 g cukru waniliowego
    4) 65 ml mleka
    5) 1/3 szkl cukru
    Dodatkowo:
    1) konfitura z owoców leśnych
    2) borówki do dekoracji
    3) gałązki świeżego tymianku
    4) 200 ml przegotowanej wody
    5) sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.32 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort cytrynowy

Tort cytrynowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    1) Żółtka oddzielamy od białek, mąkę przesiewamy.
    2) Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie ubijania, gdy białka będą już trochę ubite dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).
    3) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Przygotowujemy lemon curd:
    1) Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok z cytryny.
    2) Do garnuszka przelewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę, roztrzepane jajka oraz cukier i masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut aż masa stanie się gęsta. W trakcie gotowania często mieszamy, żeby nie przypaliło się. Jeśli masa będzie zbyt rzadka opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Masę przekładamy do miseczki do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Przygotowujemy krem cytrynowy:
    W wysokim naczyniu umieszczamy mascarpone i śmietanę i miksujemy na gładki krem, pod koniec ubijania dodajemy połowę przygotowanego lemon curd i miksujemy tylko do połączenia składników.
  • 4. Przygotowujemy krem borówkowy:
    1) Jeżeli konfitura zawiera całe owoce, wówczas miksujemy ją blenderem na gładką masę.
    2) W garnuszku umieszczamy zmiksowaną konfiturę, roztrzepane jajko oraz masło i podgrzewamy na wolnym ogniu około 15 minut, aż masa stanie się gęsta. W czasie podgrzewania często mieszamy. W razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    3) Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone i śmietankę i miksujemy na puszysty krem. Następnie dodajemy masę z konfitury borówkowej i miksujemy do połączenia składników.
  • 5. Przygotowujemy nasączenie: mieszamy 200 ml wody z sokiem z połowy cytryny.
  • 6. Składamy tort:
    1) Biszkopt kroimy w poprzek na trzy blaty.
    2) Na paterze/podkładzie układamy jeden blat, nasączamy wodą z cytryną, układamy połowę lemon curd, na to krem cytrynowy. Następnie układamy kolejny blat biszkoptu, nasączamy go, smarujemy konfiturą z owoców leśnych, układamy krem borówkowy i kładziemy ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy.
  • 7. Przygotowujemy krem do obłożenia tortu:
    1) Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i odstawiamy do ostudzenia.
    2) Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego ostudzone mleko i mleko w proszku i miksujemy na puszystą masę, aż nie będą wyczuwalne grudki mleka w proszku. Na koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera i kilka minut miksujemy na najniższych obrotach.
  • 8. Przygotowujemy drip czekoladowy
    W garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Opcjonalnie, gdyby była zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oleju. Odstawiamy, żeby polewa lekko przestygła.
  • 9. Dekorujemy tort: wierzch i boki tortu smarujemy kremem z mlekiem w proszku i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Na schłodzony tort wylewamy czekoladę, wierzch dekorujemy borówkami i gałązkami świeżego tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Borówki amerykańskie
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować